Bölcső

Bölcső, bölcső, bölcső…

Olyan a bölcső, mint az anyaméh…körbevesz és elringat. Nem csoda, hogy a babák annyira szeretik.

Bölcső

De megmondom nektek őszintén, az első várandósságom előtt a bölcsőt amolyan úri mulatságnak tartottam. Méregdrága, csak pár hónapig jó és ott kell ülni mellette, hogy ringasd. Aztán kicsit többet olvastam a témáról és rájöttem, hogy a bölcső nagyon hasznos és igen sok féle bölcső létezik! Nézzük meg, milyen fajtái vannak, mi az előnyük és végül elmesélem, nálunk hogy alakult a "bölcső történet".

Nézzük meg az alapvető fajtákat, a teljesség igénye nélkül.

  • Van egyszer a hagyományos, talpakon ringó bölcső.

Talpas bölcső

                                             forrás: famuves.blog.hu

  • A másik, gyakran használt fajta szintén talpon áll, ám nem azon ring, hanem egy fix felfüggesztésen. Ez a fajta általában egy "faszeggel" teljesen rögzíthető is.

 Bölcső

  • A harmadik fajta a bölcsőkosár teljes, szabad mozgását teszi lehetővé. Vagyis nem csak oldal, hanem függőleges irányban is kitér. Nevezik lengő bölcsőnek, függesztett bölcsőnek is. A kisbaba ösztönös kis "rángásai", mozdulatai beindítják – nem kell ringatni.

Lengő bölcső

forrás: http://famuves.blog.hu/2010/05/18/lengo_bolcsok

Ezen az oldalon sok hasznos információt találsz a lengőbölcsőről » Ez a videó is innen való:

forrás: www.heniem.hu

Miért hasznos egy bölcső?

  • Mert kisebb, mint a hagyományos kiságy. Az anyaméh "szorításához", öleléséhez szokott babák megrettennek a számukra idegen érzéstől, amit  a nagy tér jelent. Nem egy szülő számol be róla, hogy kiságyban nyugtalanul síró gyermekük a bölcsőben édesen elaludt. – ezt mindhárom fajta "kínálja", sokszor ez is elég egy sírós babának.
  • Mert a mozgásai megnyugtatják a kisbabát, mivel az anyaméhben velünk együtt mozog ő is – ez a 3 fajtára eltérő mértékben jellemző. Leginkább a lengő bölcső minden síkban történő mozgásai adják vissza.
  • Mert a mozgás fejleszti a baba egyensúlyérzékét, az idegrendszerét, állandó ingert biztosítva. Ez különösen koraszülött, vagy sérülten született gyermekeknél feltűnő! – itt is a korábbi állítás az igaz, hogy mindhárom bölcső mozog, ám a legstimulálóbb a lengőbölcső szabad mozgása.

A mi történetünk:

Mindezeket látva és több gyermekneurológiai cikket olvasva elhatároztam, hogy a mi születendő gyermekünknek bizony kell egy lengőbölcső! Nagy lelkesedésem meg is osztottam a férjemmel, aki bölcsen csak annyit kérdezett: Mennyibe kerül? Na itt elhallgattam….Mert bizony több, mint drága. Nem azt mondom, hogy nem éri meg az árát stb stb, de egy baba születése körül annyi költség merül fel, hogy bizony nem könnyű feladat 70-90 ezer forintot kifizetni.

És ekkor jött az én nagyszerű férjem, olvasgatott a neten, törte a fejét, méricskélt, majd elém állt: Drágám, lesz bölcső!

Vettük az egyik aukciós oldalon egy talpas bölcsőt 6000Ft-ért. Sosem használták, mivel az ikreiknek kettőt vettek,  és a picik nem tudtak egymás nélkül aludni. A férjem pedig gumipókokkal stabilan egy vázhoz rögzítette. Az eredmény minden álmomat felülmúlta. Készen várta a bölcső a pici fiunkat.

Károly pedig nagyon szerette a bölcsőt. Nagyon jó alvó volt az első perctől, 8 hetesen már átaludta az éjszakát. Nem egyszer voltunk tanúi, hogy felébredt, nyöszörgött és mire kikeltünk az ágyból a pici már meg is nyugodott a ringatózó ágyban – egy-két perc alatt. 5 hónapos koráig használtuk, utána gond nélkül átköltözött a kiságyába.

Röviden: a bölcső nagyszerű dolog, de szerintem nem érdemes több tízezer forintot rákölteni. Már van bérelhető, lehet kapni használtan is és nem csak nekem lehet ilyen ezermester férjem…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.