Milyen az optimális hőmérséklet a babaszobában?

Hány fok legyen a babaszobában?

milyen az ideális hőmérséklet a babaszobában?

A várandósságom alatt ez a kérdés egyáltalán fel se merült bennem. Se túl hideg, se túl meleg – gondoltam. Aztán a  fiam születése után (piszok meleg június) konstatáltuk, hogy a jól szigetelt lakásban csak 19 fok van. Kapcsoljuk be nyáron a fűtést, vagy maradjon így? Nem fog megfázni?

Babaszoba fűtés

Úgy tűnik a szülők, nagyszülők többsége annyira fél "a megfázástól", hogy inkább túlbiztosítja magát és a babát. Pedig a túlöltöztetés, a szoba túlfűtése egyáltalán nem jó a piciknek:

 • a gyorsan kiszáradó nyálkahártya miatt könnyebben kapnak el légúti betegségeket, illetve lassabban gyógyulnak ki
 • könnyebben kiszáradnak
 • az izzadt testükön könnyebben alakul ki gomba
 • nyűgösebbek, nehezen, felületesen alszanak
 • a testükön – főlg a nyakon és a háton – kis apró, piros pöttyök, ún. melegkiütések jelentkeznek
 • lassabban alakul ki a változó hőmérséklethez való alkalmazkodóképességük (biztos ismersz ilyen a "legkisebb hideg megfújja, beteg lesz" gyerekeket) stb.

Orvosként és anyukaként a következőket tanácsolom:

 • Noha állandó és meleg a hőmérséklet az anyaméhben, a babák nagyon gyorsan elkezdenek alkalmazkodni a külső "hideghez". Ha az első egy-két hétben fűtötök is, érdemes fokozatosan visszatérni a család által megszokott hőmérséklethez. Hidd el, a kicsi is gyorsan megszokja majd! És nektek is jobb a 19-20 fok…
 • Ne a hőmérőt figyeld, hanem a babát! Ne a kezén ellenőrizd, hogy fázik-e, hiszen a kicsik keringése még nem tökéletes. Könnyen előfordul, hogy hideg kezecskéje ellenére egyáltalán nincs kihűlve! Tedd be a kezed a hátához! Ha meleg, izzadt – melege van, ha hűvös – akkor öltöztesd fel jobban.
 • Az első hetek "állandó alvása" után különösen kerüld el a vastagon bebugyoláló takarókat, baba-párnákat, ruhákat, amikben alig tud mozogni. Keress inkább vékony, de mégis meleg ruhákat, hogy szabadon kalimpálhasson, mocorogjon!
 • Rendszeresen vidd ki szabad levegőre, ezzel is elősegítve a változó hőmérséklethez való alkalmazkodását!
 • Figyelj rá, hogy ne legyen száraz a szoba levegője! A 40-60%-os páratartalom javítja a hőérzetet azonos hőmérsékletnél.

Hogyan folytatódott nálunk a  történet?

Befűtöttünk, de közben kicsit utánanéztem a dolgoknak és kiderült, hogy nem teljesen egyeznek az ajánlások az ideális hőmérséklet tekintetében. Míg a magyar szakirodalom 20-21 fokot javasol, addig tőlünk nyugatabbra 18-19 fokot jelölnek meg optimálisnak az alváshoz. Márpedig a mi kis Törpénk nem sok minden mást csinált az első héten. :)

Nosza, ha a nyugati babák nem fáznak meg, neki se lesz semmi baja – felkiáltással fokozatosan lekapcsoltuk a fűtést és a pici nyakánál-hátánál ellenőriztük, hogy nem fázik-e. Nem fázott.

Fürdéshez azért még nekem is kicsit kevés az a 19 fok (de legalább gyorsan végzek :) ). Így nyakunkba vettük a várost, hogy egy hőlégfúvót vegyünk a fürdőszoba befűtésére. És legnagyobb meglepetésünkre egyetlen barkácsüzletben SEM LEHETETT KAPNI! Mondván, hogy szezonális termék, nyáron nem forgalmazzák. Végül egy webshopban akadtunk rá, másnapra ki is hozta a posta. Szuper! Fürdés előtt befűtöttünk tehát a picinek. Nem mértük, csak úgy érzésre (a szakirodalom egyébként 23-24 fokot javasol fürdetéshez).

Amint a fiam elkezdett kúszni-mászni, tudtam, hogy milyen fontos, hogy szabadon mozoghasson, ezért mindent felkutattam meleg, mégis vékony rugdalózók után. Már korábban írtam az Early Days polár rugdalózóiról – nekünk ezek tökéletesen beváltak. Nem korlátozták a mozgását, és nem fázott.

De mi a helyzet, ha alapból 30 fok van a baba szobájában?

Szelíd hűtési módok:

 • Én nem javaslom a légkondícionálót, de ez egy egyéni, szubjektív vélemény. Ha mégis használod, figyelj rá, hogy csak pár fokkal állítsd kevesebbre a meglévőnél és ne fújja rátok a levegőt a készülék!
 • Baba mellett is lehet használni ventillátort, csak ne közvetlenül rá menjen a levegő. A ventillátorral kapcsolatban érdemes észben tartani, hogy nem hűt, csak kavarja a levegőt.
 • A gyakori langyos fürdő aranyat ér!
 • Húzd be a függönyöket, kora reggel pedig szellőztess ki alaposan!
 • Ne félj "levetkőztetni" a babát, ha kell! Alváshoz, takaróként beválhat egy egyszerű tetra pelenka is.
 • Ne felejtkezz el a megfelelő folyadékfogyasztásról!

3 comments

 1. Horváth András says:

  Köszi a cikket! Ezt ajánlani fogom az ügyfeleimnek (ablakos vagyok) mert elég gyakori kérdés, hogy hány fok legyen a babaszobában, mi az ideális hőmérséklet. Most, hogy már többször is megkérdezték gondoltam utána nézek. Egyébként sajna én többször láttam olyat, hogy a szülők betették a kiságyat az ablak alá, amin télen szinte ömlött be a hideg levegő, mert a nyílászáró valami katasztrófálisan szigetelt, így erre érdemes figyelni.

 2. john says:

  jaj, engem meg folyton idegesitenek hogy keves a hofok…20-21 fok van nalla, volt hogy majdnem 22…boven eleg…nem kell anyamasszony katonajat csinalni beloluk. Sot aludni is keptelenseg tulfutott szobaban, jobb a 19-20 fok az alvashoz, nincsenek mikroebredesek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.