Padlófűtés babaszobába – gyerekszobába?

Padlófűtés pro és kontra 

Sok kérdés érkezik mostanában hozzám mind az alternatív, mind a kandallós, öko-, padló-  és falfűtésekkel kapcsolatban. Nem vagyok „mestere”  a témáknak, de lakberendezői gyakorlattal, és asztmás gyerek mamájaként meg tudok fogalmazni néhány gondolatot számotokra.

A mai téma legyen a PADLÓFŰTÉS. Évekkel ezelőtt még furcsának tűnt ez a fűtési mód, idegenkedve és óvatosan merészkedett be a változásoktól tartó építőiparunkba.

Eltelt azóta jó néhány év, és mégis a mai napig sokszor fejtörést okoz, hogy jó-e vagy nem.

Nézzünk meg néhány tényt, hogy segítsek eldönteni, padlófűtést válasszatok-e a gyerekszobába:

 • Sugárzó fűtés. Ez annyit jelent, hogy kevés energiafelvétellel magas hatékonyságú fűtés érhető el. Ez mindenképpen jó. A központi kazántól induló csövek a padló alatt futnak, és leadják a hőt a padlózatnak. Szép és egyenletes hőelosztás!
 • Nem zavarják a bebútorozást, a bentlakást a fűtőtestek, elhárul a picik számára oly jellemző  baleseti forrás.
 • A kő vagy járólap borítású helyiségekben már gyakorta alkalmazzák, hiszen a lábnak jól esik a meleg padlózat . Ma már laminált parkettát is gyártanak erre a fűtési rendszerre, így a lakás több helységében is alkalmazható.
 • Lebegtetheti a port, így a hálószobákban, asztmás vagy felsőlégúti betegségekkel küzdő gyerekek szobájába nem szoktuk javasolni. Van aki vitatja a porlebegtetést, vannak róla ilyen-olyan vélemények is, a magam részéről elkerültem a gyerekszobát, hiszen nem éri meg a kísérletezés! Azokban a helyiségekben, ahol padlófűtés van, ott szépen egyenletes, függőleges irányú hőelosztást biztosít.
 • Sok helyiségben alkalmaznak mellé kiegészítő fűtést is (radiátort, napkollektort).
 • Fontos, hogy ezt a fűtést is szakember tervezze meg, és építse ki, hiszen jó  tulajdonságai, előnyei csak a korrekt kiépítés mellett érvényesülhetnek maximálisan.
 • Érdemes a csövek lebetonozása előtt fotót készíteni a csövekről, mert ha bármilyen épített bútort s sszerelnek, amihez a padlózatot meg kell fúrni, jó, ha látják, hol vannak a csövek!
 • A javítása egy kicsit macerás, hiszen fel kell szedni a burkolatot hozzá.

JÓ HÍR! Most már elektromos padlófűtési rendszereket is fektetnek, aminek a meghibásodása elenyésző és pontosabban állítható a hőfoka is!

This entry was posted in Egyéb.

2 comments

 1. Edit says:

  Még valami! Padlófűtés esetén nem szabad megfeledkezni a párologtatásról. Sokszor nem is a lebegő por irritál, hanem a száraz levegő! Nekem padlófűtésem van, de a hálószobákból, gyerekszobából kihagytam, ha azonban a nappaliban fetrengünk, jól esik és a gyerek is szabadabban játszhat rajta, nem kell állandóan kispárnát tologatni a feneke alá.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.