Tetőtéri gyerekszoba

Gyerekbirodalom a tető alatt…

Tetőtéri gyerekszoba

Nemrégiben egy most épülő tetőtéri gyerekszoba berendezéséhez, kialakításához kértek tanácsot tőlem. Ennek kapcsán gondoltam összeszedem, mire is kell figyelni, ha a tetőtérbe kerül a gyerekbirodalom!

Először is nézzük meg,  melyek a jó tetőtér alaptulajdonságai!

A jó hő és hangszigetelés. Utóbbi az aljzaton a padló alatti lépés-szigetelést, a födémszigetelést jelenti. Ezekre vannak eljárások, amelyek a födém anyagától függ. Más-más rendszert kíván a fa, a monolitbeton, stb. Jó, ha az építésztől, vagy barátoktól erről érdeklődsz.

Fontos a jó hangszigetelés

A tető hőszigetelése itt elsőrendű,  ügyeljetek arra, hogy legyen páraelvezetés  és légrés is a szigetelőrendszerben, és vastag “kabátban” legyen a tető. Ez télen és nyáron is fontos, hiszen a jó szigetelés hol a meleget, hol a hideget tartja benn. Ugyanilyen a vizeshelyiségek szigetelése is, itt is ajánlott a speciális anyagok (pl.:folyékonyfólia) használata is.

A villamosrendszererre itt fokozottan figyeljetek, a legjobb, ha szakemberre bízzátok!

 

Nézzünk egy-két ötletet a gyerekszobával kapcsolatban a teljesség igénye nélkül:

A tetőterek adottságai közé  tartozik, hogy majdnem mindig keletkezik térdfal. Így hívjuk a tetősík  és a padlózat közötti kicsi-nagyobb falat. Ennek a magassága meghatározza a bútorozást is. Ha ez a térdfal alacsony, 20-90cm, akkor nagyon jól lehet polcozni, illetve beépíteni.

Tolóajtós szekrény terve

Jó ötlet, hogy felülre és alulra is sínt tesztek,  kb. 40 centire a padló sarkától, és színes laminált lapokból barátságos  tolóajtós szekrényt készíthettek. A laminált lapok olcsók, és egy harmónikusan kitalált színvilág jó pillérei lehetnek! 2-3 színnél ne használjatok többet! Az ajtókra azután lehet matricákat is ragasztani, és barátságos fogantyúkkal lehet kiegészíteni! /pl: Forest /

Ezek közé  a tolóajtós szekrények közé beillesztthettek polcokat is, akár az adott lamináltból, vagy fából is.

polcrendszer tetőtér

forrás: Journal de la Maison

Barátságos kiegészítők itt a puha párnák a földre, egy finom szőnyeg a fakockázáshoz..

Ha magasabb a térdfal, és a tető síkja sem túl lapos, akkor már ágyat esetleg íróasztalt is neki tudtok támasztani. Ha ágyat tesztek, akkor a tető úgy borul az ágy fölé, mint egy sátor, és ezt a síkot szépen lehet díszíteni falfestéssel, matricával, hiszen az ágyból ez olyan “közeli” (napocska, hold, csillagok, alvótündér, stb….) Semmi olyat viszont ne tegyetek ide, amit  a baba elérhet, lekaparhat, és a szájába tehet.

Tetőtéri gyerekszoba

forrás: Coastal Living

Az íróasztal, vagy kisebbeknek a játszóasztal szintén elfér a térdfalnál, és ha  például parafával borítjátok, vagy felerősítetek egy parafatáblát, akkor a kész műveket  ide  lehet kitenni! Ne tűt használjatok, hanem bluetech (ragit, vagy celluxot), hiszen a lakkozott parafáról ezeket könnyű leszedni.

Tetőtéri gyerekszoba

forrás: Lulu Star

Sokan azt hiszik, hogy a ferde tetősík ablakra nem lehet függönyt tenni. Dehogynem!!

Lehet a fényáteresztőt vitrázsrúddal rögzíteni, ezt bármelyik szakáruházban meg tudjátok  venni. A sötétítőt rendes karnisra kell tenni, csak az ablak alá  fel kell szerelni egy másik rudat is, ami mögé be kell tűrni a függönyt. Az sem baj, ha a földig ér, hiszen a falhoz van szorítva, így nem balesetveszélyes. A gyerekszobába jó a fényáteresztő és a sötétítő is! Mind a kettőre szükség van.A fényáteresztő az éles napsütést, és a kíváncsi tekinteteket tartja távol, a sötétítő az altatásnál segít. Ha  a fal mintás, akkor a függöny legyen egyszínű, ha a fal egyszínű akkor a függönyönk lehetnek mintásak.

Függöny tetőablakra

forrás: KAFÜÁR

Az ablakok alá itt se tegyetek olyan bútort, kiegészítőt, amire a kicsike felállhat, elérheti az ablakot. Legyen az ablakokon biztonsági zár, vagy egy egyszerű tolózárat szereljetek rá “felnőttmagasan”.

 


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.